top of page
  • Εικόνα συγγραφέαnopubitco theatre group

Έρευνα: 85% της κοινής γνώμης συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις των ηθοποιών/καλλιτεχνώνΣτην πρώτη ανεξάρτητη έρευνα κοινής γνώμης των nopubitco drama education με αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις των ηθοποιών/καλλιτεχνών στην Ελλάδα, 4 στα 5 άτομα είπαν πως συμφωνούν με αυτές, ανεξάρτητα από τις προσωπικές, πολιτικές τους πεποιθήσεις.


Την ίδια στιγμή μόνο 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως επιτρέπουν στα πολιτικά και προσωπικά τους πιστεύω να επηρεάσουν είτε δυσμενώς είτε ευμενώς τη γνώμη τους για αυτές τις κινητοποιήσεις.


H ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τριεθνή (Ελλάδα, Αγγλία, ΗΠΑ) ομάδα αποφοίτων/ διπλωματούχων Google Analytics /Google Marketing Research με συμβουλευτική από τις καταξιωμένες στο χώρο της data-driven έρευνας βρετανικές εταιρείες Purple Seven/the Audience Agency.


Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 και 12 Φεβρουαρίου διαδικτυακά και τηλεφωνικά με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε 1034 άτομα ηλικίας 18+ που κατοικούν σε αστικά κέντρα της Ελλάδας.


Οι σταθμίσεις της αφορούσαν την ηλικία, την απασχόληση των ερωτηθέντων σε επαγγελματικούς χώρους εκτός του καλλιτεχνικού, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν την ισομερή εκπροσώπηση όλων των ιδεολογικών πολιτικών ρευμάτων, όπως αυτά εκφράζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.Η επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας κατέδειξε επίσης πως το 70% των ερωτηθέντων είναι αρκετά ενημερωμένα για τις διεκδικήσεις των ηθοποιών/καλλιτεχνών με το 83% να δηλώνουν ότι τα ενδιαφέρει να είναι ενήμερα για αυτές.


Παράλληλα, και σε ποσοστό 77%, τα ερωτόμενα άτομα δήλωσαν πως τα δημοφιλή ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν καλύψει το θέμα επαρκώς.


Στην ερώτηση εάν θα στήριζαν οποιαδήποτε κινητοποίηση του επαγγελματικού τους κλάδου απέναντι σε αποφάσεις/πράξεις που υποβάθμιζαν, υποτιμούσαν ή περιόριζαν τις επαγγελματικές τους δυνατότητες/ακαδημαϊκές σπουδές και οικονομικές απολαβές, τα ερωτόμενα απάντησαν «Ναι» σε ποσοστό 97%.


Τα συμμετέχοντα άτομα στην έρευνα επίσης κλήθηκαν να απαντήσουν γιατί τους ενδιαφέρει να ενημερωθούν για τις κινητοποιήσεις των ηθοποιών/καλλιτεχνών.

Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις κινήθηκαν στους παρακάτω άξονες:

1. Τη πολυεπίπεδη σημασία και έννοια του πολιτισμού.

2. Την κοινωνική αλληλεγγύη.

3. Το δικαίωμα των πολιτών στην πλήρη και ανεξάρτητη ενημέρωση.

4. Την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

5. Την αντικειμενική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.


Η σχέση του κοινού με τις τέχνες και τους επαγγελματίες της


40% των ερωτηθέντων απάντησαν πως πήγαν θέατρο τουλάχιστον μία φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ 12% απάντησαν πως δεν βλέπουν καθόλου θέατρο.

Την ίδια στιγμή το 37% δήλωσαν πως πήγαν στον κινηματογράφο τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες τριάντα μέρες με το 9% να δηλώνει πως δεν επισκέπτεται καθόλου τις σκοτεινές αίθουσες.


90% του κοινού της έρευνας δήλωσε πως μπορεί να θυμηθεί τουλάχιστον μία φορά που η επαφή με τις τέχνες υπήρξε θετικά καθοριστική για τη ζωή του.


Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για τις αποκαλύψεις και τις δικαστικές αποφάσεις των προηγούμενων δύο ετών για προβεβλημένα μέλη του ελληνικού καλλιτεχνικού κύκλου.


89% απάντησαν πως η γνώμη τους για τον καλλιτεχνικό χώρο δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά καθόλου ή σχεδόν καθόλου από τις σχετικές αποκαλύψεις ενώ δηλώνουν σε ποσοστό 40% πως και ο επαγγελματικός τους χώρος πλήττεται από αντίστοιχες συμπεριφορές και πράξεις.


Τέλος υπόψιν πρέπει να ληφθούν και οι απαντήσεις στο κατά πόσο ο δημόσιος λόγος των καλλιτεχνών μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το κοινό στην απόφασή του να επισκεφτεί μια μουσική ή θεατρική σκηνή ή να δει μια ταινία στην οποία συμμετέχουν.


Μόνο το 20% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως ο δημόσιος λόγος των ηθοποιών/καλλιτεχνών δεν επηρεάζει καθόλου τις επιλογές τους με το 42% να δηλώνει πως επηρεάζεται ως ένα βαθμό στην τελική απόφασή του.


Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση στην ερώτηση αν οι ηθοποιοί/καλλιτέχνες ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε συγκεκριμένο χώρος πολιτικής σκέψης και δράσης με το 34% να δηλώνουν πως όχι (καθόλου/σχεδόν καθόλου) και το 50% να δηλώνει πως στέκεται ουδέτερο απέναντι σε μια τέτοια υπόθεση.


Η σχέση του κοινού με τα ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τις έρευνας το 76% δηλώνει πως ενημερώνεται από το διαδίκτυο ενώ συμπληρωματικά ένα 7,6% ενημερώνεται μέσα από post στα social media.


Στην ερώτηση αν επιλέγουν συγκεκριμένα μέσα για την ενημέρωσή τους το 45% δήλωσε «Ναι» ενώ το 40% «Εξαρτάται.»


Τέλος, 66,6% δηλώνουν πως επιλέγουν να ενημερώνονται μόνο από μέσα που θεωρούν αξιόπιστα.


***Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και τον κώδικα δεοντολογίας της ESOMAR και της Insights Association.

692 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page