nopubitco theatre group
Ελληνικές Δραματικές Σχολές: Κεφάλαιο ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ & ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Έγινε ενημέρωση: 16 Οκτ 2022

Πολλές παροιμίες, γνωμικά και αφορισμοί έχουν υπάρξει για την επιτυχημένη και την αποτυχημένη διοίκηση: «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», «Η καινοτομία είναι αυτή που ξεχωρίζει τον ηγέτη απ’ αυτόν που ακολουθεί», «Αν δεν υπήρχαν αυλικοί, δεν θα υπήρχε και βασιλιάς», κ.ά.
Εάν σκεφτούμε τα άτομα/εταιρείες στα οποία ανήκουν οι δραματικές σχολές ως παραγωγούς και τα άτομα που τα διοικούν ως σκηνοθέτριες/σκηνοθέτες τότε για τα επόμενα τρία χρόνια οι νέοι ηθοποιοί που θα περάσουν φέτος σε περισσότερες από μία δραματικές σχολές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στους πρώτους, πρακτικά, συνεργάτες τους. Και η μαθητεία δίπλα τους μπορεί να αποβεί δημιουργικά ή αντιπαραγωγικά μοιραία για το μέλλον τους στο χώρο, ειδικά εάν δεν έχουν προηγούμενη γνώση/τριβή με το καλλιτεχνικό περιβάλλον και αυτές είναι οι πρώτες τους μεταλυκειακές σπουδές.
Βασικές αρχές που χρειάζεται να έχουν τα άτομα σε υψηλές θέσεις διοίκησης σε μια δραματική σχολή είναι:
Επιμονή και υπομονή στη δημιουργία μιας ομάδας με συντονισμένη επικοινωνία και στενές - επαγγελματικά - ειλικρινείς, παραγωγικές σχέσεις.
Ουσιαστικός σεβασμός και εμπιστοσύνη στη διαφορετικότητα των συνεργατών και των ικανοτήτων τους, και διαρκής ενίσχυση και υποστήριξή τους ώστε να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα η ομάδα και ο οργανισμός.
Να είναι εξειδικευμένα, με βαθιά γνώση και πάθος για το αντικείμενό τους και με την ικανότητα να μπορούν να δουν τη μεγάλη εικόνα ενός καλλιτεχνικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος προς όφελος των μαθητευομένων.
Να είναι ενεργοί ακροατές, δίκαια και ενημερωμένα άτομα όσο αφορά τις διαδικασίες και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια και εξέλιξη όλων των εμπλεκομένων μερών.
Παρακάτω θα δείτε συνολικά πληροφορίες που συλλέξαμε από το διαδίκτυο (ΦΕΚ ή ΑΔΑ ίδρυσης λειτουργίας των σχολών, Ν. 1158/81, ΠΔ 93/2018, ΠΔ 370/1983 περί λειτουργίας των δραματικών σχολών στη χώρα και τα siteτων δραματικών σχολών) για τα άτομα/οργανισμούς που βρίσκονται στην Ιδιοκτησία/Διεύθυνση των ελληνικών δραματικών σχολών.
Οι γενικές παρατηρήσεις μας είναι:
1) Οι δύο κρατικές δραματικές σχολές (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ) λειτουργούν με βάση το Ν. 1158/81 και τα ΠΔ 336/89 , 93/2018.
2) Σχεδόν τα μισά από τα εμπλεκόμενα άτομα στη Διεύθυνση/Ιδιοκτησία των ελληνικών δραματικών σχολών είναι γυναίκες.
3) Από τις 24 ιδιωτικές δραματικές σχολές οι 19 ανήκουν σε εταιρείες (ΑΜΚΕ, ΙΚΕ, ΟΕ) ή φυσικά πρόσωπα ενώ πέντε (5) ανήκουν σε οργανισμούς/φορείς (Θέατρο Τέχνης, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Δήμου Αγίας Βαρβάρας, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Ωδείο Αθηνών).
4) Από τις 19 ιδιωτικές δραματικές σχολές που ανήκουν σε εταιρείες (ΑΜΚΕ, ΙΚΕ, ΟΕ) ή φυσικά πρόσωπα στις 16 ο Διευθυντής της σχολής ταυτίζεται με το φυσικό πρόσωπο/νομικό εκπρόσωπο εταιρείας ή κληρονόμο που έχει την ιδιοκτησία/άδεια ίδρυσης & λειτουργίας σχολής (Ν. 1158/81).
Οι σχολές αυτές παρουσιάζουν συνήθως ιστορική/οικογενειακή/καλλιτεχνική συνέχεια. Για παράδειγμα μια ή ένας ηθοποιός ή σκηνοθέτης με διδακτική και καλλιτεχνική εμπειρία μέσω της ΑΜΚΕ που μπορεί να έχει με άλλα άτομα ή ως φυσικό πρόσωπο ιδρύει μια δραματική σχολή. Η ταύτιση των δύο ρόλων δεν προϋποθέτει απαραίτητα επιτυχία στη διοίκηση, τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό/καλλιτεχνικό αποτύπωμα της σχολής αλλά εμπεριέχει, όπως έχει αποδείξει και η ιστορία των ιδιωτικών δραματικών σχολών στην Ελλάδα, μια τόλμη, έναν ρομαντισμό και μια αλήθεια στενά συνυφασμένες με το επάγγελμα του ηθοποιού.
Θα μου πείτε γιατί δεν μπορεί π.χ. ένας κρεοπώλης ή ένας μεσίτης, ένας έμπορος να θέλει να επενδύσει στην ιδιωτική καλλιτεχνική εκπαίδευση; Φυσικά και μπορεί. Και ίσως φέρει και μια νέα πνοή στον χώρο μέσω ενός καινοτόμου και επιτυχημένου τρόπου διοίκησης που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης που θέλει να προσφέρει.
Πόσα είναι όμως τα παραδείγματα ανθρώπων εκτός χώρου που επενδύουν στην ιδιωτική καλλιτεχνική εκπαίδευση χωρίς να σκέφτονται κυρίως το κέρδος; Και αν ρωτήσετε τα περισσότερα άτομα που είναι ταυτόχρονα στην ιδιοκτησία και την διεύθυνση των δραματικών σχολών και είναι άτομα του χώρου, η έννοια του κέρδους μπαίνει συχνά σε δεύτερη μοίρα. Θα ήταν ίσως τα πράγματα καλύτερα εάν σκέφτονταν όλ@ μόνο το κέρδος;
Οι ιδιωτικές σχολές στις οποίες βλέπουμε να μην υπάρχει ταύτιση προσώπου/προσώπων στην Ιδιοκτησία/Διεύθυνση της σχολής (υπάρχουν π.χ. σχολές που αναφέρονται σε Καλλιτεχνικούς Διευθυντές, Συμβούλους Σπουδών, Διευθυντές Προγράμματος Σπουδών που ως ρόλοι μπορεί να υπάρχουν βάση καταστατικού αλλά το όνομά τους δεν συνδέεται νόμιμα και επίσημα με τη λειτουργία και τη διοίκηση της σχολής όπως ορίζει ο Νόμος ή το σχετικό ΠΔ) βάση των στοιχείων που συγκεντρώσαμε ανέρχονται μόνο σε τρεις (3) και φαίνεται να λειτουργούν με ένα νομότυπο σχήμα στο οποίο δεν υπάρχει πληροφορία εάν τα συνεργαζόμενα άλλα άτομα σε διάφορους ρόλους και τίτλους έχουν προσληφθεί από τον ιδιοκτήτη της σχολής για τον τίτλο που κατέχουν ή θα έπρεπε να κατέχουν όπως ορίζει ο σχετικός νόμος (άρθρα πρόσληψη Διευθυντή, διδακτικού προσωπικού).
Φυσικά κάθε εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο που έχει μια δραματική σχολή έχει δικαίωμα προς όφελος των στόχων της να προσλάβει ή συνεργαστεί με άτομα που μπορούν να βοηθήσουν στην πραγμάτωση αυτών των στόχων (διαφημιστές, εταιρείες προβολής, κ.ά.) τα οποία όμως δεν μπορούν να έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός Διευθυντή αδειοδοτημένης Δραματικής Σχολής εκτός αν κάτι τέτοιο ορίζεται με κάποιο άλλο τρόπο που όμως πρέπει να μην θέτει σε κίνδυνο τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της σχολής.
Όμως βάση του νόμου 1158/81 μια δραματική σχολή μπορεί να έχει ως Διευθυντή/Διευθυντή Σπουδών ΜΟΝΟ άτομο με αναγνωρισμένο ανώτατης σχολής πτυχίο θεατρολογίας της ημεδαπής η αλλοδαπής ή αναγνωρισμένο δίπλωμα/πτυχίο δραματικής σχολής και τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία στο θέατρο ή σε διδασκαλία σε δραματική σχολή καθώς και διοικητικές ικανότητες. Ίσως αυτό να δικαιολογεί το γεγονός ότι κάποιες σχολές έχουν άλλο άτομο ως Διευθυντή στα χαρτιά και άλλο στην καθημερινότητα της σχολής. Σε κρίσιμες όμως στιγμές το 2ο άτομο εδώ δεν έχει κανένα από τα δικαιώματα μιας Διευθύντριας/Διευθυντή.
Βάση του ίδιου νόμου ο Διευθυντής/Διευθυντής Σπουδών μπορεί να διδάσκει το μάθημα της ειδικότητάς του στη σχολή που διευθύνει (υποκριτική εάν είναι ηθοποιός ή ιστορία θεάτρου/ δραματολογία εάν είναι θεατρολόγος), και δεν μπορεί να είναι Διευθυντής/ Διευθυντής Σπουδών σε άλλη σχολή.
Με την πάροδο των ετών έχει γίνει μια παρανόηση: Ο Ν. 1158/81 αναφέρεται σε Διευθύντρια/Διευθυντή μιας σχολής ως Διευθυντή Σπουδών. Πολλές σχολές πια στα site τους αναφέρονται στη Διεύθυνση της σχολής, τον Διευθυντή Σπουδών, Σύμβουλο Σπουδών, Καλλιτεχνικό Διευθυντή, κ.ά. Αυτοί οι ρόλοι μπορεί να υπάρχουν στο καταστατικό της σχολής αλλά ΜΟΝΟ το αναφερόμενο στην άδεια λειτουργίας της σχολής ως Διευθύντρια/ Διευθυντής υπογράφει όλα τα επίσημα έγγραφα της σχολής τα οποία γίνονται αποδεκτά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Επίσης μόνο αυτά τα άτομα έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ορίζουν οι σχετικοί νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα.
Εάν ο Διευθυντής/ Διευθύντρια μιας σχολής δεν μπορεί να βρίσκεται στη σχολή κατά τη διάρκεια λειτουργίας της τότε ορίζει νόμιμη αντικαταστάτρια /αντικαταστάτη κατά την απουσία του. Επίσης ενδέχεται ο εσωτερικός κανονισμός της σχολής εφόσον έχει εγκριθεί ως μέρος της αδειοδότησης της σχολής να ορίζει ποιο είναι αυτό το άτομο. Ο εσωτερικός κανονισμός της εκάστοτε σχολής ΠΡΕΠΕΙ να είναι διαθέσιμος προς ανάγνωση από όλ@ είτε στη Γραμματεία της σχολής είτε πια διαδικτυακά.
Ας δούμε λοιπόν ποιοι βρίσκονται στην Ιδιοκτησία/Διεύθυνση των 26 ελληνικών δραματικών σχολών σήμερα σύμφωνα με τη σειρά που παρουσιάζονται στο site του Υπουργείο Πολιτισμού.
Εθνικό Θέατρο - Η δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου έχει πίσω της το κύρος του ιστορικού καλλιτεχνικού οργανισμού της χώρας. Η σχολή λειτουργεί υπό την εποπτεία του ατόμου που βρίσκεται στην καλλιτεχνική του διεύθυνση και αυτήν την περίοδο είναι ο Γιάννης Μόσχος – σύμφωνα με το site του Εθνικού Θεάτρου «Διδάκτωρ Θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. (2012). Πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου (1997). Από το 2002 έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει –και μεταφράσει– διάφορα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου ενώ το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία μαθημάτων σκηνοθεσίας, υποκριτικής και δραματολογίας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και δραματικές σχολές.
«Άτομο με σημαντικές σπουδές με καλλιτεχνική και διδακτική εμπειρία» θα έλεγε όποι@ διάβαζε το βιογραφικό και αφού η επιλογή του έγινε μέσα από εγκεκριμένες διαδικασίες άρα και κατάλληλο για να εποπτεύει τη δραματική σχολή.
Σειρά έχει το άτομο στη Διεύθυνση Σπουδών της σχολής: Δηώ Καγγελάρη (σύμφωνα με το site της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών) – «θεατρολόγος, συγγραφέας, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με σπουδές θεατρολογίας στο Παρίσι. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται οι όροι του μοντέρνου στo θέατρο, η σκηνική ερμηνεία του αρχαίου δράματος, ο διάλογος μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής σκηνής, η σύγχρονη σκηνική πράξη, το θέατρο για παιδιά και εφήβους.» Όπως θα λέγαμε ένα all around άτομο για τη Διεύθυνση Σπουδών σε μια δραματική σχολή.
Επόμενη στάση η δραματική σχολή του ΚΘΒΕ. Διευθυντής Σπουδών της Δραματικής Σχολής είναι ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος υποκριτικής Γιάννης Ρήγας σύμφωνα με το site της σχολής. Let’s google. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 παραστάσεις. Είναι καθηγητής Υποκριτικής και Λόγου από το 1977. Έχει σκηνοθετήσει έργα σπουδαίων συγγραφέων και έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Boxes ticked. Είναι στο τιμόνι της σχολής από το 2009 και είναι 67 ετών.
Σειρά έχουν οι ιδιωτικές σχολές όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα είναι απλά, σε άλλες πιο περίπλοκα.
ΑΘΗΝΑ
1) Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών - Ιδρύθηκε το 1871 από τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο «Ωδείον Αθηνών – 1871» που αποτελεί, σύμφωνα με το site του, τo αρχαιότερο μουσικοθεατρικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεώτερης Ελλάδας.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι σήμερα ο διάσημος αρχιμουσικός Νίκος Τσούχλος, διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Διευθυντής της Δραματικής Σχολής είναι ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με σπουδές στο New York University (κινηματογράφο) και στο University of California (Master of Fine Arts - σκηνοθεσία θεάτρου).
Έχει στο ενεργητικό του πάνω από τριάντα παραγωγές σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, στις οποίες συγκαταλέγονται δικές του μεταφράσεις ή διασκευές κειμένων γνωστών θεατρικών συγγραφέων ενώ στον ελληνικό χώρο σκηνοθέτησε πάνω από 20 παραστάσεις μέχρι σήμερα. Έχει διδάξει υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
2) Δραματική Σχολή Αθηνών «Γιώργος Θεοδοσιάδης» - Σύμφωνα με το site της σχολής «Η Δραματική Σχολή Αθηνών Ιδρύθηκε το 1962 από τον Γιώργο Θεοδοσιάδη. Ο Γιώργος Θεοδοσιάδης ως σκηνοθέτης ήταν αυτός που σύστησε στο ελληνικό κοινό το αγγλικό θέατρο φέρνοντας στη χώρα μας έργα που ανέβαιναν για πρώτη φορά».
Νόμιμος εκπρόσωπος της σχολής, μετά τον θάνατο του Γιώργου Θεοδοσιάδη σύμφωνα με πρόσφατο ΦΕΚ σχετικό με την λειτουργία της σχολής είναι ο πολύπειρος ηθοποιός Κώστας Κοντογιάννης, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της σχολής σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες στο siteτης σχολής.
3) Δραματική Σχολή « Μαίρης Βογιατζή – Τράγκα» - Η σχολή αποτελεί μια οικογενειακή υπόθεση με σημαντική και μακρά θεατρική ιστορία. Διευθύντρια της σχολής σήμερα, σύμφωνα με το site της Σχολής είναι η Χριστίνα Τράγκα με σπουδές στην Υποκριτική και την Ψυχολογία, κόρη της ηθοποιού και ιδρύτριας της ομώνυμης σχολής Μαίρης Βογιατζή – Τράγκα και του λογοτέχνη, ποιητή, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Θάνου Τράγκα.
4) Δραματική Σχολή Παναγιώτας Μουστάκη - Βεάκη – Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση έτσι και εδώ έχουνε μια οικογενειακή σχολή που συνδέεται στενά με την ιστορία του θεάτρου στη χώρα μας. Σύμφωνα με το site της σχολής: «Ιδρύθηκε το 1974 από τον Δημήτρη Βεάκη, ηθοποιό και γιο του Αιμίλιου Βεάκη και είναι η οργανική συνέχεια της Σχολής Θεάτρου του σκηνοθέτη Κωστή Μιχαηλίδη, που είχε ιδρυθεί το 1952.» Διευθύντρια και ιδιοκτήτρια της σχολής σήμερα είναι η Παναγιώτα Μουστάκη – Βεάκη.
5) Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης – Άλλη μία ιστορική σχολή της χώρας. Ιδρύθηκε την δεκαετία του ’40 από τον Κάρολο Κουν και με τη σημερινή της μορφή λειτουργεί από το 1984. Σύμφωνα με το site της σχολής, Διευθύντρια της σήμερα είναι η ηθοποιός Κάτια Γέρου που το έργο της είναι συνυφασμένο με την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης.
6) Δραματική σχολή Σωματείου Πειραϊκού Συνδέσμου – Σύμφωνα με το site της σχολής: «Η σχολή ιδρύθηκε το 1914 με διευθυντές τους Βασίλη Ρώτα και Μιχαήλ Κουνελάκη.Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία της, ενώ το 1963 ο Γκίκας Μπινιάρης προσπαθεί και πετυχαίνει την επαναλειτουργία της». Διευθυντής της σχολής από το 2014 είναι ο ηθοποιός Σταύρος Καραγιάννης, 46 ετών, με σημαντική πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση.
7) Δραματική Σχολή «Αρχή» της εταιρείας «Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης» - Ιδρύτρια της σχολής είναι η γεννημένη στην Αμερική ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορογράφος Νέλλη Καρρά. Με σημαντική καλλιτεχνική και διδακτική εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό η Νέλλη Καρρά ίδρυσε τη σχολή την δεκαετία του 90 ως ένα καινοτόμο τόπο εκπαίδευσης του ηθοποιού όπως αναφέρεται και στο site της σχολής.
8) Δραματική Σχολή «Διομήδης Φωτιάδης» - Ιδρυτής της σχολής υπήρξε ένας άνθρωπος με καλλιτεχνικές σπουδές στην Αγγλία και σημαντική διδακτική εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό ο Διομήδης Φωτιάδης. Διευθύντρια της σχολής σήμερα σύμφωνα με το siteτης σχολής είναι η Μαγδαληνή Βασιλάκη Φωτιάδη ενώ Υπεύθυνος Σπουδών είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Ακοκκαλίδης με σημαντικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
9) Δραματική Σχολή Ίασμος (Αθήνα) της Εταιρείας «Θεατρικά Δρώμενα – Ίασμος» - Ιδρυτής/Διευθυντής της σχολής είναι ο επιχειρηματίας Σταύρο Δελλής - στενός φίλος και συνεργάτης του αείμνηστου ηθοποιού Βασίλη Διαμαντόπουλου με τον οποίο συνίδρυσε τη σχολή το 1994 σύμφωνα με το siteτης.
10) Δραματική Σχολή της Εταιρείας « Νέο Ελληνικό Θέατρο» (Γιώργος Αρμένης) – Η σχολή λειτουργεί από το 1999 με τον βραβευμένο και καταξιωμένο στο χώρο ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Αρμένη στη Διεύθυνση της σχολής.
11) Δραματική Σχολή του «Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας – Ιάκωβος Καμπανέλλης - Σε λειτουργία από το 1999, η σχολή σήμερα έχει στη Διεύθυνσή της τον ηθοποιό Μάξιμο Μουμούρη, απόφοιτο της σχολής Βεάκη με σημαντική παρουσία στο θέατρο και την τηλεόραση την τελευταία 20ετία.
12) Δραματική Σχολή Μαίρης Ραζή «Πρόβα» - Η σχολή λειτουργεί από το 2001 με Ιδιοκτήτρια και Διευθύντρια την ηθοποιό, φιλόλογο και σκηνοθέτρια Μαίρη Ραζή με πολυετή εμπειρία στο χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.
13) Δραματική σχολή Δήμητρας Χατούπη – «δήλος» – Η σχολή σύμφωνα με το ΦΕΚ του 2004 ανήκει στην βραβευμένη - με σημαντική εμπειρία στο θέατρο και τον κινηματογράφο- ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη η οποία είναι και Διευθύντρια της σχολής.
14) Δραματική Σχολή Έλντας Πανοπούλου «Μέλισσα Σχολή Τέχνης» - Η σχολή λειτουργεί από το 2005 με ιδιοκτήτρια και διευθύντρια την ηθοποιό, μουσικό, παρουσιάστρια, δημοσιογράφο, σεναριογράφο και σκηνοθέτρια Έλντα Πανοπούλου σε ένα χώρο με σημαντική εκπαιδευτική ιστορία που πέρασε στα χέρια της ηθοποιού το 2004.
15) Δραματική Σχολή εταιρείας «Μοντέρνοι Καιροί» - Η σχολή λειτουργεί από το 2006 με Διευθυντές της, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Νταλιάνη και την ηθοποιό και σκηνοθέτρια Εβίτα Παπασπύρου οι οποίοι έχουν σημαντική και πολυετή καλλιτεχνική πορεία και διδακτική εμπειρία στον χώρο.
16) Δραματική Σχολή Κάλβου – Καλαμπόκη «Αθηναϊκή Σκηνή» - Η σχολή λειτουργεί από το 2006 με συνιδρυτές τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Θόδωρο Κάλβο και τον γιο του σκηνοθέτη, ηθοποιό και ψυχολόγο Μιχάλη Καλαμπόκη ο οποίος είναι σήμερα και Διευθυντής της σχολής.
17) Δραματική σχολή ΠΡΑΞΗ ΕΠΤΑ της ΑΜΚΕ «Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά» - Η σχολή λειτουργεί από το 2008 με Ιδρυτή και Διευθυντή της, τον ηθοποιό, βραβευμένο συγγραφέα και σκηνοθέτη Θόδωρο Γράμψα με πολυετή και επιτυχημένη εμπειρία στο θέατρο και την καλλιτεχνική εκπαίδευση.
18) Δραματική σχολή Εταιρείας «Δ. Δερπάνης Ζ. Χατζή» με δ.τ. «Τεχνών Εκατό» - Η σχολή λειτουργεί από το 2020 υπό ιδιοκτησία του Ομίλου Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης DGroup και συγκεκριμένα του επιχειρηματία Δημήτρη Δερπάνη και της συζύγου του και Αντιπροέδρου του Ομίλου Ζωής Χατζή. Διευθυντής της σχολής σύμφωνα με τη άδεια λειτουργίας της σχολής είναι ο ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και καθηγητής Υποκριτικής και σωματικού θεάτρου Δημήτρης Κουρούμπαλης με αδιάλειπτη παρουσία στο χώρο από το 2000 και μετά.
Στη Διεύθυνση της σχολής συμμετέχει και η πολύπειρη χορογράφος, χορεύτρια και σκηνοθέτρια Φρόσω Κορρού. Στην οργάνωση της σχολής, σύμφωνα με το site της, εμπλέκεται και ο δημοφιλής ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, στιχουργός και παρουσιαστής Λάκης Λαζόπουλος.
19) Δραματική Σχολή « Έκτη Τέχνη» - Η σχολή ξεκινά τη λειτουργία της το διδακτικό έτος 2022 – 2023 με Ιδρύτρια και Διευθύντρια την βραβευμένη συγγραφέα, σκηνοθέτρια και ηθοποιό Βάσια Αργέντη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1) Δραματική σχολή «Καλλιτεχνικής Εταιρείας Προσκήνιο» - Ροντίδη – Η σχολή κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας. Στη Διεύθυνση της βρίσκεται ο πολύπειρος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Ροντίδης με ξεχωριστή παρουσία στο χώρο στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχή σε θιάσους γνωστών και επιτυχημένων θιασαρχών.
2) Δραματική σχολή Εταιρείας «Σύγχρονο Θέατρο - Βασίλης Διαμαντόπουλος» - Η σχολή λειτουργεί από το 2007 ως αδελφή σχολή της σχολής Ίασμος στην Αθήνα με Ιδρυτή/Διευθυντή της σχολής τον επιχειρηματία Σταύρο Δελλή.
3) Δραματική σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» - Η σχολή λειτουργεί από το 2008. Στη Διεύθυνση Σπουδών, σύμφωνα με το siteτης σχολής είναι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός θεάτρου Παύλος Δανελάτος ενώ Πρόεδρος της σχολής είναι ο Πρόεδρος του Ωδείου Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Μητσόπουλος.
ΠΑΤΡΑ
1) Δραματική Σχολή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – Η σχολή λειτουργεί από το 2013 και σύμφωνα με το siteτης στη Υπεύθυνος Σπουδών σήμερα είναι ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Περικλής Μουστάκης.
ΚΡΗΤΗ
1) Δραματική Σχολή ΝΟΤΟΣ ΙΚΕ – Η σχολή λειτουργεί στο Ηράκλειο Κρήτης από το 2017. Σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της, νόμιμη εκπρόσωπός της IKE στην οποία ανήκει είναι η Αντιγόνη Ανδρεαδάκη ενώ ο ηθοποιός Βαγγέλης Λιοδάκης αναφέρεται στο siteως νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της σχολής.
*Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διόρθωση ή εποικοδομητικό σχόλιό σας στα παραπάνω.