top of page
  • Εικόνα συγγραφέαnopubitco theatre group

Ελληνικές Δραματικές Σχολές: Κεφάλαιο – ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Έγινε ενημέρωση: 16 Οκτ 2022


Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο post, πολλές από τις υπάρχουσες δραματικές σχολές στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος - άλλες με μεγαλύτερη εμμονή και άλλες με μικρότερη.

Πάμε να δούμε την πληροφορία που συγκεντρώσαμε για εσάς και μετά να συζητήσουμε τι ακριβώς σημαίνει και να προτείνουμε πιθανά κριτήρια επιλογής με βάση όσα ακολουθούν. Ξεκινώντας να επισημάνουμε πως από τις 26 δραματικές σχολές με άδεια λειτουργίας οι δυο (Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ) είναι κρατικές και δεν έχουν δίδακτρα ενώ οι υπόλοιπες 24 έχουν.


Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 1158/1981 τα δίδακτρα σε μια ιδιωτική δραματική σχολή δεν μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς και καταβάλλονται ΜΟΝΟ μηνιαίως. Παρακάτω θα δείτε αναφορές για διευκόλυνση πληρωμών σε μηνιαίες δόσεις. Ουσιαστικά δεν αποτελεί διευκόλυνση αλλά τήρηση του νόμου. Βέβαια αν σας δεχθούν σε μια σχολή που θέλατε πολύ και τους πείτε "ο Νόμος λέει..." πιθανόν κάποια άτομα να σας βάλουν στη μπούκα και να μην σας κάνουν τη φοίτηση εύκολη. Ειδικά αν αναφέρετε πως θα κάνετε κάποια αναφορά στα αρμόδια Υπουργεία ( Εργασίας/ Οικονομικών) τα παραπάνω είναι σίγουρα (όχι παντού και πάντα αλλά σίγουρα σε κάποιες σχολές). Α και φυσικά θα ακούσετε και την γνωστή επωδό "Αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτό το σχήμα....".

Εσείς αποφασίζετε ποιο δρόμο θα διαλέξετε και αναλόγως θα έχετε βάλει ένα λιθαράκι στο να συντηρείται μια κατάσταση ή θα έχετε βάλει ένα λιθαράκι στην καλύτερη λειτουργία και οργάνωση των δραματικών σχολών στο μέλλον.


Οι ακριβές (δίδακτρα από 3.000 ευρώ και πάνω ανά έτος)

Σύμφωνα με την πληροφορία που συγκεντρώσαμε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τις Γραμματείες των δραματικών σχολών και με την επιφύλαξη προσαρμογών προς όφελος ίσως των ατόμων που θα σπουδάσουν σε αυτές φέτος (υποτροφίες, ειδικές διευκολύνσεις πληρωμών, κτλ.) οι πιο ακριβές δραματικές σχολές στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι:


1) Γ. Θεοδοσιάδης – 3.500 ευρώ ανά έτος (διευκόλυνση πληρωμών σε 9 δόσεις και δυνατότητα έκπτωσης 10% στις περιπτώσεις πληρωμών σε μια δόση).

2) Ίασμος Αθήνας – 3.500 ευρώ ανά έτος (10 δόσεις των 350 ευρώ και δυνατότητα μείωσης των διδάκτρων κατά 450 ευρώ συνολικά ανά έτος (δηλαδή στα 3.050 ευρώ ανά έτος εάν δεν γίνονται απουσίες και οι μηνιαίες δόσεις πληρώνονται εμπρόθεσμα).

3) Τεχνών Εκατό – 3.200 ευρώ ανά έτος ( 10% έκπτωση σε περίπτωση πληρωμής ετήσιων διδάκτρων σε μια δόση).

4) Νότος – 3.200 ευρώ ανά έτος (έκπτωση κατά 200 ευρώ εάν γίνει πληρωμή των διδάκτρων σε μία δόση).

5) Αρχή – 3.100 ευρώ ανά έτος ( 8 δόσεις και δυνατότητα 10% έκπτωσης σε περίπτωση πληρωμής σε μία δόση).

6) Θέατρο Τέχνης – 3.100 το πρώτο έτος (2.800 και 300 ευρώ εγγραφή και 2.800 ευρώ τα υπόλοιπα δύο έτη χωρισμένα σε 8 δόσεις).

7) Αρμένη – 3.000 ευρώ ανά έτος (διευκόλυνση πληρωμών έως και σε 9 δόσεις)


Δίδακτρα μεταξύ 2.500 και 3.000 ευρώ ανά έτος


1) Βεάκη – 2.940 ευρώ το έτος (2.790 σε 9 δόσεις των 310 ευρώ και 150 για εγγραφή στο κάθε έτος)

2) Δήλος – 2.880 ευρώ ανά έτος ( +150 ευρώ εγγραφή μόνο το πρώτο έτος και τα υπόλοιπα πληρωμή μέχρι και σε 9 δόσεις).

3) Πράξη Επτά – 2.800 ευρώ ανά έτος (+180 ευρώ εγγραφή το πρώτο έτος μόνο – διευκόλυνση πληρωμής μέχρι 10 δόσεις και δυνατότητα έκπτωσης 10% στην περίπτωση πληρωμής σε μια δόση).

4) Αθηναϊκή Σκηνή – 2.700 ευρώ ανά έτος (+150 εγγραφή και διευκόλυνση πληρωμών κατά περίπτωση).

5) Μέλισσα – 2.700 ευρώ ανά έτος ( σε 2 δόσεις ή 9 δόσεις των 300 ευρώ καθώς και 150 ευρώ εγγραφή plus στα δίδακτρα μόνο για το Α’ έτος).

6) Ίασμος Θεσσαλονίκης - 2.600 ευρώ ανά έτος για τα άτομα που δεν κάνουν απουσίες και είναι συνεπή ως προς τις πληρωμές. ( συν ποσό εγγραφής το 1ο έτος/προσαρμογή διδάκτρων προς τα πάνω εάν δεν τηρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις).

7) Ανδρέας Βουτσινάς – 2.640 ευρώ ανά έτος ( εφόσον οι μηνιαίες δόσεις καταβάλλονται από 1 έως 5 του μήνα – εάν δεν υπάρχει συνέπεια τότε τα δίδακτρα μπορεί να ανέλθουν μέχρι και σε 3.000 ευρώ το έτος)

8) Μοντέρνοι Καιροί – 2.600 ευρώ ανά έτος (πληρωμή μέχρι και σε 10 δόσεις)

9) Ωδείο Αθηνών- 2.562 ευρώ ανά έτος (πληρωμή σε 3 δόσεις)

10) Βογιατζή – Τράγκα – 2.450 ευρώ ανά έτος ( σε 10 δόσεις ή 10% έκπτωση για πληρωμή σε μία δόση)


Δίδακτρα μεταξύ 2.000 και 2.500 ευρώ ανά έτος*** (δείτε σημείωση για τη σχολή Ροντίδη)

1) Έκτη Τέχνη – 2.250 με 2.500 ευρώ ανά έτος

2) ***Ροντίδης – ειδική προσφορά για φέτος 2.100 ευρώ - τα υπόλοιπα έτη 2.800 ανά έτος

3) Φωτιάδης – 2.200 ευρώ ανά έτος ( με διευκόλυνση πληρωμών σε 8 ή 9 δόσεις)


Οι πιο οικονομικές

1) Αγίας Βαρβάρας - 1.800 ευρώ ανά έτος σε 9 δόσεις

2) Πρόβα – 1.575 το Α’ έτος σε 9 δόσεις, 1.665 το Β΄ έτος σε 9 δόσεις, 1.800 ευρώ το Γ’ έτος σε 9 δόσεις (εγγραφή 200 ευρώ)

3) Πειραϊκός Σύνδεσμος – 1.610 ευρώ για το έτος 2022-2023

4) ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – 1.600 ευρώ ανά έτος σε 8 ή 9 δόσεις


***Σημαντική σημείωση – Τα παραπάνω είναι τα στοιχεία που συνέλεξαν οι συνεργάτες μας τον Σεπτέμβριο του 2022 για το σπουδαστικό έτος 2022 -2023 μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τις Γραμματείες των δραματικών σχολών.

Συχνά και κατά περίπτωση μπορεί να υπάρχουν προσαρμογές προς οικονομικό όφελος των ατόμων που θα επιλέξουν να φοιτήσουν στις σχολές αυτές.



Συμβουλεύουμε τα παρακάτω:



1) Οποιαδήποτε σχετική οικονομική συμφωνία και των όρων αυτής, μεταξύ των ατόμων που σπουδάζουν και των δραματικών σχολών συνιστούμε να γίνεται γραπτώς για την κάλυψη και των δύο πλευρών.

Η καλύτερη διεθνής πρακτική συνιστά τη δημιουργία συμβολαίου/ ενημερωτικού βιβλίου σπουδάστριας/ σπουδαστή το οποίο παρέχεται ηλεκτρονικά κατά προτίμηση ( save the environment it is 2022) και υπογράφεται και από τα δύο μέρη.

Εκεί συνήθως περιλαμβάνονται και άλλες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα, τον κώδικα συμπεριφοράς/ δεοντολογίας της σχολής, τους νόμους και τους κανόνες με τους οποίους λαμβάνουν την άδεια λειτουργίας τους, τα μαθήματα, το διδακτικό έτος, την ασφάλεια των χώρων μαθημάτων, κ.ά. (θα μιλήσουμε αναλυτικά για όλα αυτά σε επόμενο post).

2) Να παρέχονται νόμιμες αποδείξεις για την καταβολή διδάκτρων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου με δέλεαρ μη παροχή νόμιμης απόδειξης να γίνεται μείωση ή διευκόλυνση πληρωμής διδάκτρων. Τέτοιες πρακτικές δεν είναι νόμιμες και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και στα δύο μέρη σε περίπτωση λογιστικών ή άλλων ελέγχων.


Πάμε τώρα να συζητήσουμε γιατί έχουμε τέτοιες διακυμάνσεις στα δίδακτρα μεταξύ των σχολών.

· Υπάρχουν σχολές που δεν έχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ή νέες σχολές που έχουν κάνει επένδυση για την δημιουργία τους οπότε μετακυλούν αυτό το σημαντικό κόστος στα δίδακτρα των ατόμων που σπουδάζουν σε αυτές. (Αν συνυπολογίσετε και το υψηλό ενεργειακό κόστος ειδικά για φέτος – ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κοινόχρηστα, κτλ.- μπορείτε να υποψιαστείτε τη δυσκολία διαχείρισης ειδικά για τις σχολές που δεν έχουν ορίσει στόχους υψηλού κέρδους).

· Όπως είπαμε οι ιδιωτικές σχολές είναι επιχειρήσεις και χρειάζονται κέρδος ή τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για να επιβιώσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να προϋποθέτει τη δημοσιοποίηση των προϋπολογισμών ή οικονομικών στοιχείων ή να ορίζει κάποια βάση υγιούς ανταγωνισμού ή πλαφόν. Ελεύθερη αγορά λέγεται και σε συνδυασμό με την ατάκα «Εάν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα δίδακτρά μας πηγαίνετε σε μια πιο φτηνή σχολή» κάπως καλύπτονται όλα ( δυστυχώς θα επισημάνουμε).

· Όπως γνωρίζεται οι ηθοποιοί είναι από εκείνα τα επαγγέλματα που βρίσκονται εξαιρετικά εκτεθειμένα σε φαινόμενα οικονομικής εκμετάλλευσης (π.χ. απλήρωτες πρόβες, αργοπορίες/παλινωδίες στη συμφωνία συλλογικών συμβάσεων, μη επαρκής κάλυψη ή λανθασμένη διαχείριση σε περιπτώσεις ατυχημάτων, αργοπορία σε πληρωμές κ.ά.)

Για αυτό το λόγο θα προτείναμε μια μικρή έρευνα εφόσον σας ενδιαφέρει να βρεθείτε σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου όλα τα άτομα είναι ευχαριστημένα. Π.χ. θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζετε εάν τα άτομα που εργάζονται στη σχολή σας είναι ασφαλισμένα και πληρώνονται εγκαίρως. Σε βάθος χρόνου μια σχολή π.χ. που δεν πληρώνει εγκαίρως τους καθηγητές της και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και εκπτώσεις οι οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και μπορούν να επηρεάσουν το γενικότερο κλίμα.

· Υπάρχουν σχολές που λειτουργούν υπό καθεστώς συγχρηματοδότησης ή στήριξης από κάποιο φορέα και για αυτό ίσως εμφανίζουν χαμηλότερα δίδακτρα συγκριτικά. Υπάρχουν σχολές που επικεντρώνουν στην ποιότητα του μαθήματος με τμήματα όχι άνω των 16 με 18 ατόμων (όπως είναι και η συνήθης τακτική στις καλύτερες σχολές του εξωτερικού) και με σχετικά ικανοποιητικές και έγκαιρες αμοιβές των καθηγητών. Υπάρχουν σχολές που επικεντρώνονται λιγότερο στο κέρδος ενώ άλλες που θέτουν ως στόχο μεγάλα κέρδη με αντίστοιχες εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. τμήματα άνω των 20 ατόμων. )

Επίσης, και ας το παραδεχτούμε εν μέρει είναι κατανοητό, υπάρχουν καθηγητές που ζουν από αυτή τη δουλειά οπότε μπορεί να επιλέξουν - όσο δύσκολη και αν γίνεται η ζωή τους - να διδάξουν σε μια ομάδα 25 ατόμων για 3 ή 5 ευρώ παραπάνω την ώρα συγκριτικά με όσα θα έπαιρναν σε μια άλλη σχολή.


· Ας εξετάσουμε ένα υποθετικό σενάριο: Μια σχολή έχει ετήσια δίδακτρα 2.500 ευρώ ανά άτομο και επιλέγει να έχει ομάδες των 16 ατόμων ανά έτος. Αυτό σημαίνει πως προ φόρων η σχολή έχει έσοδα 120.000 ευρώ το χρόνο.

Μην σας φαίνεται πολύ μεγάλο αυτό το ποσό. Σκεφτείτε πως η σχετική νομοθεσία (Π.Δ. 370/1983) ορίζει πως οι διδακτικές ώρες για κάθε έτος ορίζονται ως υποχρεωτικά ελάχιστες σε 32 ανά εβδομάδα (26 εβδομάδες μαθημάτων τον χρόνο - άρα για τα τρία έτη συνολικά το χρόνο – 2.496 ώρες διδασκαλίας) και το μέσο κόστος ενός καλά αμειβόμενου ωρομίσθιου καθηγητή ανά ώρα σε δραματική σχολή της Ελλάδας σήμερα είναι τα 30 ευρώ (σύμφωνα με έρευνα αγοράς). Αυτό σημαίνει πως το κόστος για την πληρωμή των καθηγητών μπορεί να ανέρχεται ανά έτος στα 75.000 ευρώ. Αν σε αυτό συνυπολογίσετε και το κόστος πληρωμής 3 μελών του διοικητικού προσωπικού ( με μισθό 25% άνω του κατώτατου μισθού) ανεβαίνουμε αμέσως στα 120.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογίσουμε λογαριασμούς, ενοίκια – εάν η σχολή δεν είναι ιδιόκτητη, και άλλα κόστη συντήρησης/λειτουργίας. Για αυτό υπάρχουν σχολές που έχουν τμήματα 22 και 25 ατόμων που πληρώνουν όμως καθαρά και εγκαίρως τους καθηγητές τους με 20 ευρώ την ώρα και άλλες με μικρότερα τμήματα και πληρωμή των καθηγητών τους με 13 ή 15 ευρώ την ώρα. Υπάρχουν σχολές που στόχο όπως είπαμε μπορεί να έχουν το κέρδος και άλλες τη διατήρηση μιας σχολής απλά ανοιχτής. Υπάρχουν σχολές που πληρώνουν πιο πολλά χρήματα τους καθηγητές Υποκριτικής και λιγότερα τους καθηγητές των άλλων μαθημάτων (άδικο ναι, αλλά συμβαίνει). Everything goes… είναι επιλογή σας τι θα διαλέξετε.


Εμείς προτείνουμε να ερευνήσετε και να μάθετε – και είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε – τι συμβαίνει σε κάθε σχολή και ανάλογα και τις δικές σας ευαισθησίες και ανάγκες να επιλέξετε αντιστοίχως.


Πάντα θα κυκλοφορούν στην αγορά φήμες πως μια σχολή είναι σούπερ μάρκετ, άλλη είναι πιο οικογενειακή και ρομαντική, άλλη έχει στόχο το κέρδος και χρηματοδοτείται βάση συγκεκριμένων συμφωνιών οπότε έχει καθαρά πολλά κέρδη γιατί αυτός είναι ο αποκλειστικός στόχος των ιδιοκτητών της.


Εμπιστευτείτε την έρευνα και το ένστικτό σας. Η τελική επιλογή θα είναι δική σας. Αρκεί να νιώθετε καλά. Να νιώθετε πως το μέρος που θα περάσετε τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής σας θα ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς, για τις δυνατότητες εξέλιξής σας και ως επαγγελματία και ως άτομο. Δεν θα σας βλέπει αποκλειστικά ως πελάτες αλλά και ως εκπαιδευόμενους σε ένα πολύπαθο αλλά τόσο ξεχωριστό επάγγελμα που αν δεν υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στο μέλλον μπορεί και να μην υπάρχει. Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση.


*Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διόρθωση ή εποικοδομητικό σχόλιό σας στα παραπάνω.

3.356 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page